Interview

Ziggy
verwelkomt je graag aan boord!

Ziggy verwelkomt je graag aan boord!

Het schip heeft een bijzondere historie en daarmee een bijzonder verhaal. De verhalen van toen worden aan boord verteld door ons personeel. Maar wie zijn zij? Wat is hun verhaal? Kom daar achter in de ‘verwelkomt je aan boord’ verhalen!
Met deze keer: Ziggy Kik, Medewerker Bediening

Hoe ben jij bij het ss Rotterdam terecht gekomen? 

“Ik heb altijd al wat met boten en schepen gehad. Nadat ik een cruise gemaakt had, wilde ik ook op een cruiseschip gaan werken. Ik was toe aan iets nieuws. Ik kwam er wel achter dat werken op een varend cruiseschip meer van je vraagt dan ‘gewoon’ in de bediening. Cruisen is leuk, maar als bedienend personeel moet je hard werken en is het heel vermoeiend werk. Ik wist niet of ik die uitdaging wel wilde aangaan. Via Google kwam ik op een vacature uit hier aan boord. Toen ik langs kwam bleek iemand die ik via via ken, in de bediening te werken. Dat maakte het starten met werken heel fijn.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag voor jou eruit?

“Elke dag kan ik op een andere plek ingezet worden. Ik ben aan boord begonnen als runner (drankjes rondbrengen), daarna mocht ik achter de bar werken. Later ben ik doorgestroomd naar eten lopen en uiteindelijk mocht ik bestellingen opnemen in mijn eigen ‘wijk’. Een wijk is een gedeelte van het restaurant dat aan mij wordt toegewezen. Omdat ik van alles heb gedaan, kan ik ook overal worden ingezet. Als ik dus aan boord kom is het voor mij nog een verrassing wat voor shift ik heb. Het ligt er maar net aan waar ik nodig ben. Moet ik in de bediening in het Lido of moet ik achter de bar in de Captains Lounge? Het kan allemaal en dat vind ik super tof!”

Hoe zorg jij er voor dat gasten hun (culinaire) herinneringen aan boord kunnen maken? 

“Het is belangrijk om een goeie interactie met mensen te hebben. Buitenlandse gasten zijn vaak heel geïnteresseerd in het schip en willen van alles weten over het ss Rotterdam of over Rotterdam zelf. Simpelweg aandacht geven aan de gast is gewoon heel belangrijk. Je voelt vanzelf wel aan of ze openstaan voor een praatje of dat ze juist op zichzelf zijn.”

Wat is het mooiste compliment wat je ooit hebt gekregen?

“Dat zijn er eigenlijk wel meerdere. Ik had een tijdje terug een grote groep in het Lido waarvoor ik verantwoordelijk was, maar er waren helaas toch een paar dingen fout gegaan. Verkeerd drankje gegeven of een verkeerd gerecht doorgegeven. Ze zagen wel dat ik erg hard m’n best deed voor ze. Aan het einde van de avond kwamen ze toch nog even langs om me te bedanken voor de fijne avond. Dat deed me wel deugd.
Ook krijg ik vaak complimenten over mijn stotteren te horen. Gasten zeggen vaak dat ze het knap vinden dat ik met een stotter in de bediening werk. Zelf merk ik al niks meer van het stotteren, omdat het een gewoonte is. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ze het vervelend vonden! Stotteren is ook iets wat mij Ziggy maakt. Het maakt deel van me uit en ik heb er mee leren omgaan.

Wat is jouw mooiste herinnering aan boord?

“Het Feyenoord kampioenschapfeest was een super tof feest! Ik moest tijdens dat feest werken in het Lido. Op het dek boven ons werd het feest gehouden, dus je kreeg alles best goed mee. Tijdens onze dienst mochten we van onze leidinggevende af en toe even boven kijken hoe het eraan toeging en na onze dienst mochten we zelf meefeesten! Zo tof om het kampioenschap van Feyenoord van zo dichtbij te hebben mogen meemaken!”

Ik wilde ook op een cruiseschip werken.