Vrijwilliger op het ss Rotterdam

Het ss Rotterdam is een bijzonder schip met een rijke historie. Vele Rotterdammers en mensen van ver daarbuiten hebben een emotionele verbintenis met het schip. In 2009 is Stichting Cultureel Erfgoed opgericht om de vele mensen die het ss Rotterdam een warm hart toedragen een plek te geven om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren.

180 vrijwilligers

Het ss Rotterdam werkt samen met ruim 180 vrijwilligers. De stichting heeft als doel: het in stand houden en het uitdragen van kennis over het ss Rotterdam. Wij doen dat door een verzameling aan te leggen over het schip, haar bemanning, de reizigers en het publiek daarover te informeren.

Wat doet een vrijwilliger/Shiphost?

Alle vrijwilligers hebben een belangrijke taak. Als Shiphost informeren zij onze gasten aan boord op de tourroute of beantwoorden vragen. We zijn gastvrij naar onze bezoekers toe en willen iedereen een unieke beleving laten ervaren. Meestal worden de vrijwilligers aan boord ingezet, maar soms ook voor de Shuttle Service. Ook ondersteunen ze diverse evenementen op het schip en daarbuiten, welke te maken hebben met de Holland-Amerika Lijn en overig maritiem, nautische, historische gerelateerde gebeurtenissen.

Veel van onze vrijwilligers zijn oud opvarenden. Zij kennen het schip door en door en kunnen daardoor de gast goed helpen met het vinden van de weg aan boord. Ook kunnen zij uit eigen ervaring de verhalen van toen overbrengen op de gast. Dit maakt het dat de gast de belevenis van toen ervaart in het heden. Het schip heeft ruim 40 jaar gevaren en daardoor diverse gebeurtenissen meegemaakt. De Shiphost kan als geen ander de reis door de tijd vertellen.

Hoe ziet een dag van een Shiphost eruit?

Een Shiphost werkt minimaal 2 keer per maand een shift. Een shift duurt in totaal 4 uur. In overleg met de coördinator worden deze dagdelen ingepland. De drukste perioden zijn tijdens de weekeinden en schoolvakanties. Dan zijn er meer vrijwilligers actief aan boord om onze tourgasten een mooi verhaal te vertellen.

Na een uitgebreide briefing in de Crew Mess Room start de shift op de tourroute waar zij op diverse ankerpunten plaatsnemen. Daar zijn zij het gezicht en ambassadeur van het schip voor de tour bezoeker. De Shiphost staat ook in de zalen indien ze geopend zijn als onderdeel van de tourroute. De bezoeker loopt zelfstandig de audiofoon tour langs de ankerpunten. De Shiphost geeft vervolgens uitleg, beantwoord vragen en geeft informatie over de zalen.

De werktijden van een Shiphost zijn als volgt:

Voor de Tours

 • De ochtendshift is van 10:00 tot 13:30 uur
 • De middagshift is van 13:30 tot 17:00 uur
 • De avondshift is van 16:30 tot 19:30 uur

Voor de Shuttle

 • De ochtend van 8:00 tot 11:30 uur
 • De middag van 15:00 tot 18:30 uur
 • Op vrijdag, zaterdag en zondag tot 19:00 uur

Bijzondere evenementen zijn afhankelijk van de aanvraag en worden altijd ingedeeld in overleg met de Shiphost.

Shiphost worden?

Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligers functie: op vacatures ziet u de diverse vrijwilligers functies die we hebben openstaan.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het vrijwilligerswerk aan boord van het ss Rotterdam neem dan contact via stichtingderotterdam@ssrotterdam.nl.

 

Nieuws

  Ontdek het nieuwe grillrestaurant aan boord

  Vanaf 1 maart 2017 introduceert het Lido een nieuw concept: Lido Grill.  Hét grillrestaurant van Rotterdam waar je kunt genieten van diverse gerechten die zijn bereid in een speciale houtskooloven. De chef van het grillrestaurant heeft ee...
  Lees meer...
Naar het nieuws

Locatie

HOE KOM IK BIJ HET SS ROTTERDAM?

Bezoekadres ss Rotterdam:
3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam.

Het ss Rotterdam is goed bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer, zowel over land en over water. Het parkeerterrein naast het schip biedt plaats aan 580 auto's.
Routeplanner

Agenda

 • 31/3

  Pianobar – 31 maart

  Op vrijdagavond 31 maart wordt de Captains Lounge van 21:00 tot 01:00 uur omgetoverd tot een echte pianobar. Maaike den Dunnen zal… Lees meer

  - 21:00 - 01:00
  - Captains Lounge
 • 31/3

  Live muziek Club Room – 31 maart

  Op vrijdagavond 31 maart omlijst Baer Traa de Club Room met live achtergrondmuziek. U kunt tijdens uw diner genieten van de sfeervolle live… Lees meer

  - 18:30 - 22:30
  - Club Room
Complete agenda