Vrijwilliger op het ss Rotterdam

Het ss Rotterdam is een bijzonder schip met een rijke historie. Vele Rotterdammers en mensen van ver daarbuiten hebben een emotionele verbintenis met het schip. In 2009 is Stichting Cultureel Erfgoed opgericht om de vele mensen die het ss Rotterdam een warm hart toedragen een plek te geven om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren.

250 vrijwilligers

Het ss Rotterdam werkt samen met ruim 250 vrijwilligers. De stichting heeft als doel: het in stand houden en het uitdragen van kennis over het ss Rotterdam. Wij doen dat door een verzameling aan te leggen over het schip, haar bemanning, de reizigers en het publiek daarover te informeren.

Wat doet een vrijwilliger/Shiphost?

Alle vrijwilligers hebben een belangrijke taak. Als Shiphost informeren zij onze gasten aan boord op de tourroute of beantwoorden vragen. We zijn gastvrij naar onze bezoekers toe en willen iedereen een unieke beleving laten ervaren. Meestal worden de vrijwilligers aan boord ingezet, maar soms ook voor de Shuttle Service. Ook ondersteunen ze diverse evenementen op het schip en daarbuiten, welke te maken hebben met de Holland-Amerika Lijn en overig maritiem, nautische, historische gerelateerde gebeurtenissen.

Veel van onze vrijwilligers zijn oud opvarenden. Zij kennen het schip door en door en kunnen daardoor de gast goed helpen met het vinden van de weg aan boord. Ook kunnen zij uit eigen ervaring de verhalen van toen overbrengen op de gast. Dit maakt het dat de gast de belevenis van toen ervaart in het heden. Het schip heeft ruim 40 jaar gevaren en daardoor diverse gebeurtenissen meegemaakt. De Shiphost kan als geen ander de reis door de tijd vertellen.

Hoe ziet een dag van een Shiphost eruit?

Een Shiphost werkt minimaal 2 keer per maand een shift. Een shift duurt in totaal 4 uur. In overleg met de coördinator worden deze dagdelen ingepland. Na een uitgebreide briefing in de Crew Mess Room start de shift op de tourroute waar zij op diverse ankerpunten plaatsnemen. Daar zijn zij het gezicht en ambassadeur van het schip voor de tour bezoeker. De Shiphost staat ook in de zalen indien ze geopend zijn als onderdeel van de tourroute. De bezoeker loopt zelfstandig de audiofoon tour langs de ankerpunten. De Shiphost geeft vervolgens uitleg, beantwoord vragen en geeft informatie over de zalen.

De werktijden van een Shiphost zijn als volgt:

Voor de Tours

 • De ochtendshift is van 10:00 tot 13:30 uur
 • De middagshift is van 13:30 tot 17:00 uur
 • De avondshift is van 16:30 tot 19:30 uur.

Voor de Shuttle

 • De ochtend van 8:30 tot 11:00 uur (weekenden tot 12:00)
 • De middag van 16:30 (weekenden vanaf 15:00 uur) tot 19:00 uur.

Bijzondere evenementen zijn afhankelijk van de aanvraag en worden altijd ingedeeld in overleg met de Shiphost.

Wat krijgt een Shiphost?

Een Shiphost start met een Ocean Magic Training om alles over de producten, de veiligheid en procedures op het schip te weten te komen. Regelmatig wordt er een training aangeboden. Elke Shiphost krijgt een eigen uniform in bruikleen van de Stichting Cultureel Erfgoed de Rotterdam waarmee een herkenbare positie aan boord verkregen wordt. Per dienst ontvangt een Shiphost een onkosten vergoeding van €11,50 (netto) met een maximum van €150,- (netto) per maand en €1500,- (netto) per jaar, zoals de vrijwilligersvergoeding is vastgesteld bij de Belastingdienst. Tevens mag een Shiphost jaarlijks een aantal introducees tegen een kortingstarief meenemen op een tourroute.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het vrijwilligerswerk aan boord van het ss Rotterdam neem dan contact via vrijwilliger@ssrotterdam.nl

 

Nieuws

  Benefietgala Daniel den Hoed 2017

  Met het benefietgala 'Slapeloze Galanacht' werd zondag 18 februari 2017 aan boord van het ss Rotterdam de eerste grote steen gelegd voor het nieuwe Familiehuis Daniel den Hoed.  (meer…)...
  Lees meer...
Naar het nieuws

Locatie

HOE KOM IK BIJ HET SS ROTTERDAM?

Bezoekadres ss Rotterdam:
3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam.

Het ss Rotterdam is goed bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer, zowel over land en over water. Het parkeerterrein naast het schip biedt plaats aan 580 auto's.
Routeplanner

Agenda

 • 25/2

  Pianobar – 25 februari

  Op zaterdagavond 25 februari wordt de Captains Lounge van 21:00 tot 01:00 uur omgetoverd tot een echte pianobar. Joakim Peter… Lees meer

  - 21:00 - 01:00 uur
  - Captains Lounge
 • 25/2

  Live muziek Club Room – 25 februari

  Op zaterdagavond 25 februari omlijst een pianist de Club Room met live achtergrondmuziek. U kunt tijdens uw diner genieten van de sfeervolle… Lees meer

  - 18:30 - 22:30
  - Club Room
Complete agenda