Vrijwilligers
op het ss Rotterdam

Vrijwilligers

Het ss Rotterdam is een bijzonder schip met een rijke historie. Vele Rotterdammers en mensen van ver daarbuiten hebben een emotionele verbintenis met het schip. In 2009 is Stichting Cultureel Erfgoed opgericht om de vele mensen die het ss Rotterdam een warm hart toedragen een plek te geven om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren.

180 vrijwilligers

Het ss Rotterdam werkt samen met ruim 180 vrijwilligers. De stichting heeft als doel: het in stand houden en het uitdragen van kennis over het ss Rotterdam. De stichting doet dat door een verzameling aan te leggen over het schip, haar bemanning en de reizigers en het publiek daarover te informeren.

Wat doet een vrijwilliger/Shiphost?

Alle vrijwilligers hebben een belangrijke taak. Als Shiphost informeren zij onze gasten aan boord op de tourroute of beantwoorden vragen. We zijn gastvrij naar onze bezoekers toe en willen iedereen een unieke beleving laten ervaren. Meestal worden de vrijwilligers aan boord ingezet, maar soms ook voor de Shuttle Service. Ook ondersteunen ze diverse evenementen op het schip en daarbuiten, welke te maken hebben met de Holland-Amerika Lijn en overig maritiem, nautische, historische gerelateerde gebeurtenissen.

Veel van onze vrijwilligers zijn oud opvarenden. Zij kennen het schip door en door en kunnen daardoor de gast goed helpen met het vinden van de weg aan boord. Ook kunnen zij uit eigen ervaring de verhalen van toen overbrengen op de gast. Dit maakt het dat de gast de belevenis van toen ervaart in het heden. Het schip heeft ruim 40 jaar gevaren en daardoor diverse gebeurtenissen meegemaakt. De Shiphost kan als geen ander de reis door de tijd vertellen.

Shiphost worden?

Bent u op zoek naar een leuke vrijwilligers functie: op onze vacature pagina ziet u de diverse vrijwilligers functies die we hebben openstaan.

Hoe ziet een dag van een Shiphost eruit?

Een Shiphost werkt minimaal 2 keer per maand een shift. Een shift duurt in totaal 4 uur. In overleg met de coördinator worden deze dagdelen ingepland. De drukste perioden zijn tijdens de weekeinden en schoolvakanties. Dan zijn er meer vrijwilligers actief aan boord om onze tourgasten een mooi verhaal te vertellen.

Na een uitgebreide briefing in de Crew Mess Room start de shift op de tourroute waar zij op diverse ankerpunten plaatsnemen. Daar zijn zij het gezicht en ambassadeur van het schip voor de tour bezoeker. De Shiphost staat ook in de zalen indien ze geopend zijn als onderdeel van de tourroute. De bezoeker loopt zelfstandig de audiofoon tour langs de ankerpunten. De Shiphost geeft vervolgens uitleg, beantwoord vragen en geeft informatie over de zalen.

De werktijden van een Shiphost zijn als volgt:

Tours

De ochtendshift is van 10:00 tot 13:30 uur
De middagshift is van 13:30 tot 17:00 uur
De avondshift is van 16:30 tot 19:30 uur

Shuttle

De ochtend van 8:00 tot 11:30 uur
De middag van 15:00 tot 18:30 uur
Op vrijdag, zaterdag en zondag tot 19:00 uur

Bijzondere evenementen zijn afhankelijk van de aanvraag en worden altijd ingedeeld in overleg met de Shiphost.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over het vrijwilligerswerk aan boord van het ss Rotterdam neem dan contact via stichtingderotterdam@ssrotterdam.nl.